
Tofu a dieta roślinna
Jednym z popularnych zamienników mięsa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej jest tofu, czyli twarożek sojowy. Tofu zastępuje mięso w obiadach, sałatkach, a także może być świetnym pomysłem na pasty kanapkowe przygotowane w blenderze, a nawet wrapy wegańskie.
Popularnym sposobem przygotowania tofu jest pieczenie lub smażenie. Pokruszone na patelni może być świetnym odpowiednikiem mięsa mielonego. Tofu wędzone najbardziej przypomina smakiem mięso. Dobrym pomysłem jest również tofu marynowane – należy go wcześniej zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem oleju i ulubionych przypraw. Produkt można z łatwością kroić w plastry i smażyć. Pokrojone w kostkę tofu nadaje się świetnie do sałatek i zup.
Soja to bardzo zdrowy produkt, po który często sięgają osoby praktykujące weganizm i wegetarianizm. Należy zwrócić uwagę na to, że z dużą ilością soi powinny uważać osoby chore na tarczycę. Tofu to najpopularniejsze źródło soi. Produkt ten może mieć różnorodne zastosowanie. Jest on też niezwykle łatwy w obróbce.