Kilka porad kuchennych

Kilka porad kuchennych

Jak gotować poszczególne produkty?

Ziemniaki, buraki i inne duże warzywa
Aby większe jarzyny ugotowały się równomiernie, należy zacząć je gotować w zimnej wodzie. Dzięki temu temperatura w ich wnętrzu może wzrosnąć w tym samym tempie, co na zewnątrz. Jeśli zaczynamy podgrzewać małe kawałki w zimnej wodzie, prawdopodobnie rozgotują się, zanim woda zacznie wrzeć.

Jajka
Najlepiej wyjąć je minimum kilka minut przed gotowaniem, by ociepliły się w temperaturze pokojowej. Jeśli chcemy ugotować jajka na miękko, dobrze jest umieszczać je we wrzącej wodzie, by białko ugotowało się szybciej niż żółtko (nikt przecież nie lubi ciągnącego się białka prawda?).

Mięso
By zachować jego aromat, należy wrzucić je do gorącego płynu. Jeżeli zaczniemy gotować mięso w zimnej wodzie, podczas podgrzewania utworzą się szumowiny oraz łatwa do zebrania piana.

Ryby
W wyborze odpowiedniej temperatury wody do gotowania ryb, podobnie jak przy warzywach, powinniśmy kierować się wielkością składników. W przypadku małej ryby należy użyć wrzątku, ponieważ jeśli zanurzymy ją w zimnej wodzie, rozgotuje się, zanim płyn osiągnie punkt wrzenia. Większe ryby, np. całego łososia czy karpia, przyrządzamy, wkładając je do zimnej wody, by zarówno od zewnątrz jak i od środka równomiernie się ugotowały.

Jak kroić cebulę?

Aby łatwiej było obrać cebulę, warto wcześniej odciąć jej dolną oraz górną końcówkę, a następnie przekroić warzywo na pół.
Obróć nóż poziomo i przekrój cebulę w poprzek najcieniej, sięgając jak najbliżej podstawy, ale nie przecinając jej do końca. Trzymając nóż pionowo, przekrój cebulę w paseczki i pamiętaj o zachowaniu nienaruszonej końcówki. Cebulę posiekaj poprzek, uzyskując bardzo drobną kostkę. Niepokrojoną końcówkę można wykorzystać do zupy.

Jak przygotować ziemniaki?

Jako puree
Ugotowane ziemniaczki odcedzamy i tłuczemy, przeciskając przez praskę lub miksujemy z jedną łyżką masła, taką metodą by nie było później żadnych grudek. Powstałe pure wyciskamy na talerz dzięki pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego z grubą końcówką.

Jako kulki
Jedną marchewkę i kilka ziemniaków obieramy, po czym gotujemy i miksujemy. Później do tego dodajemy jakieś 100 gram starego sera żółtego. Doprawiamy to wszystko solą i pieprzem. Z masy formujemy kulki i smażymy w oleju. Tak gotowe można podać z mięsem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *