Poczuj się jak w Rzymie!

Poczuj się jak w Rzymie!

Składniki:

– tłuszcz
– bułka tarta
– sól
– 1 cebula
– 4 jajka
– 2 ząbki czosnku
– 1 bułka kajzerka
– 200 gram wędzonego boczku
– 1 kilogram mięsa wieprzowego
– suszony rozmaryn
– świeżo zmielony pieprz

Jak wykonać

Na początku musimy dobrze i dokładnie opłukać nasze mięso wieprzowe pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć je za pomocą ręcznika papierowego, a na końcu zmielić w maszynce. Do rondla czas wlać wodę. Wrzuć tam 4 jajka i ugotuj je na twardo. Pamiętaj by wcześniej wodę posolić. Gdy to już zostanie zrobione, zalej te jajka zimną wodą i odstaw by ostygły. Ugotowane na twardo jajka dokładnie obierz ze skorupki. Jak chcesz to możesz je jeszcze opłukać w ciepłej wodzie, po czym osuszyć.
Bułkę włóż do nie wielkiej miseczki i zalej wodą. Należy ją tak moczyć przez kilka kolejnych minut. Gdy już będzie wystarczająco miękka, wyciągnij ją z miski i dobrze odciśnij całą wodę. Cebulę obierz i pokrój w cienką kostkę. Użyj do tego ostrego noża. Jeśli zależy ci na wymianie cebuli na inny produkt to polecamy użycie dymki ze szczypiorkiem. Pokrojoną już cebulę (jeśli ją wybrałeś oczywiście) i wyciśniętą bułkę dodaj do zmielonego mięsa. Do tego wszystkiego obierz, pokrój i przeciśnij przez praskę czosnek i go dodaj do całości. Mięso dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, a do tego jeszcze suszonym rozmarynem. Teraz to wszystko dobrze i dokładnie wymieszaj dużą łyżką.
Swoją keksówkę wysmaruj tłuszczem i pokrusz na nią bułkę tartą. Gdy będziesz miał już to zrobione przełóż tam połowę doprawionej masy mięsnej. Teraz będziemy musieli wyrównać łyżką lub jakąś łopatką górną warstwę mięsa. Jak już uzyskamy zadowalającą gładkość weźmy nasze całe jajka i umieśćmy jest na górze, powoli dociskając do środka. Analogicznie robimy tak samo na całą długość naszego mięsa, tym samym przykrywając jajka resztkami mięsa, tak by nie zostawić pustej przestrzeni. Po tej części wyrównajmy ponownie górną warstwę.
Ostatnim krokiem będzie pokrojenie boczku w cienkie plasterki, po czym układamy je na szerokość keksówki, na całą długość. Gotowe danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez niecałą godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *